Wettelijk CO-stelsel.jpg

Het wettelijk CO-stelsel

 

 

Vanaf 1 april 2023 is een nieuwe wetgeving in werking getreden om het aantal slachtoffers door koolmonoxidevergiftiging te beperken: het wettelijk CO-stelsel. Deze wetgeving houdt in dat enkel CO-vrij-gecertificeerde bedrijven werkzaamheden mogen uitvoeren aan een gasverbrandingsinstallatie. Een niet-gecertificeerd bedrijf inhuren of zelf klussen aan een gasverbrandingsinstallatie is dus verboden.

 

Koolmonoxide (CO) is een levensgevaarlijk gas. U ruikt, proeft en ziet het niet, maar mensen die het inademen, kunnen ernstige gezondheidsklachten krijgen en zelfs overlijden. Jaarlijks zorgt koolmonoxidevergiftiging voor tien tot twintig doden en ten minste tweehonderd ziekenhuisopnames. Veelal komt koolmonoxide een huis binnen door een niet goed geïnstalleerde of onderhouden gasverbrandingsinstallatie, zoals een cv-ketel, geiser, gaskachel, gashaard of rookgasafvoer.

 

CO-vrij gecertificeerde bedrijven zijn te herkennen aan het CO-vrij-logo en zijn te vinden in het ‘register gasverbrandingsinstallaties’. Bedrijven die na 1 april 2023 niet in het register staan, mogen geen werkzaamheden meer uitvoeren aan gasverbrandingsinstallaties totdat zij het CO-vrij-certificaat behalen.

 

Voor meer informatie over het wettelijk CO-stelsel kunt u contact opnemen met AD-Vi VVE Beheer te Veldhoven.