#

Appartementsclausule opstalverzekering

Voor de bewoners van een appartementencomplex is het belangrijk de appartementsclausule op te (laten) nemen in de verzekeringsvoorwaarden.  

Het verzekeren van een woning, die deel uit maakt van een VvE, kan op twee manieren geschieden. De woning kan door de eigenaar zelf worden verzekerd, of de woning wordt verzekerd via de VvE.

Het zelfstandig verzekeren van een woning buiten de VvE kan verschillende risico's opleveren. Wanneer een woning apart wordt verzekerd dient de opstalverzekering uitgebreid te worden met een appartementsclausule. Deze clausule regelt dat, schade buiten de woning die verzekerd is en de eigenaar een aandeel krijgt in deze schade, dit aandeel dan is verzekerd.

Het gezamenlijk verzekeren bij één verzekeraar verdient de voorkeur.

Bij het gezamenlijk verzekeren moet men er op letten dat het gebouw niet enkel standaard is verzekerd. Vaak zullen veel eigenaren hun appartement inrichten met een nieuwe keuken, een luxe badkamer, parket- of natuursteenvloeren etc.. Wanneer een appartementencomplex in de standaard uitvoering is verzekerd zijn de verder aangebrachte verbeteringen, die ook wel eigenaarbelangen worden genoemd, niet meeverzekerd.

Eigenaarbelangen zijn niet op een inboedelverzekering meeverzekerd als dit niet met name in de polis is genoemd. Eigenaarbelangen kunnen op de opstalverzekering of eventueel op de inboedelverzekering meeverzekerd worden, wanneer dit met name wordt gemeld in de polis.