newspaper-2.png

Is noodverlichting verplicht

 

 

In veel appartementencomplexen is noodverlichting verplicht. In het Bouwbesluit staat dat in gebouwen waar meer dan 75 personen gelijktijdig aanwezig kunnen zijn, noodverlichting verplicht is.

 

Tevens dient de noodverlichting goed onderhouden te worden. Bij het onderhoud dient de felheid en de werking regelmatig getest te worden. Wanneer er achterstallig onderhoud geconstateerd wordt, kunnen er boetes uitgeschreven worden.

 

Noodverlichting heeft in een appartementencomplex twee functies. Er wordt onderscheid gemaakt tussen oriëntatie-noodverlichting en vluchtwegaanduidings-verlichting.

 

De oriëntatie-noodverlichting zorgt ervoor dat in geval van nood de vluchtroute zichtbaar wordt, maar bijvoorbeeld ook dat, in geval van een trap, niveauverschillen zichtbaar zijn. Deze verlichting hoeft niet permanent te branden. Deze verlichting gaat aan wanneer de stroom uitvalt en zal minimaal een uur blijven branden.

 

De vluchtwegsignalering zorgt ervoor dat het duidelijk is in welke richting men moet lopen om de nooduitgang te bereiken. Dit is de bekende verlichting met de pictogrammen en de groene verlichting. Deze verlichting dient permanent te branden en mag niet uitgeschakeld worden. 

 

Noodverlichting zijn grote energieslurpers en dan met name de vluchtwegsignalering. Echter heeft de tijd niet stilgestaan en is er de overstap gemaakt naar led-verlichting. Op dit moment is ongeveer de helft van de noodverlichting voorzien van een energiezuinige lichtbron. Ook wordt er steeds meer gebruik gemaakt van tritium noodverlichting. Deze verlichting gebruikt helemaal geen energie. Hoewel tritium noodverlichting wel duurder is in aanschaf, is dit in een paar jaar terugverdiend.